
Man of the Year Awards
2024

Βραβευθέντες

1] MANAGER / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Aδάμος Σεραφίδης
2] ΑΘΛΗΤΗΣ
Παύλος Κοντίδης
3] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Δρ Μιχάλης Μαυροβουνιώτης
4] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανδρέας Γεωργίου
5] ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΥΠΡΙΟΣ
Κλείτος Τέκλος
6] ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Νίκος Παττίχης
7] ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
Στέλιος Πισής
8] ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Δημήτρης Παπανικολάου
9] MAN OF THE YEAR
Παύλος Κοντίδης
10] LIFETIME ACHIEVEMENT εις μνήμην Χρίστου Ιακωβίδη
Πύρρος Δήμας
Υποψηφιότητες
MANAGER / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής
Αιμίλιος Μάρκου
Ο Αιμίλιος Μάρκου είναι Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Direct, μιας digital, full-stack ασφαλιστικής εταιρίας που βασίζεται στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Hellas Direct ιδρύθηκε το 2012 και σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε ασφαλιστικές αγορές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, εξυπηρετώντας πάνω από 1,3 εκατομμύρια πελάτες με εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ.
Πριν την Hellas Direct, ο Αιμίλιος διετέλεσε Διευθυντής στην ομάδα European Financial lnstitutions στην Barclays Capital και Εκτελεστικός Διευθυντής στο Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής της Goldman Sachs. Ως σύμβουλος στρατηγικής της Mckinsey & Company, συμβούλεψε πελάτες στην Ευρώπη την Αμερική και την Ασία σε σειρά από στρατηγικά ζητήματα.
Ο Αιμίλιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με πτυχίο BSc (Hons) στην Επιστήμη των Υπολογιστών, από το City lJniversity με μεταπτυχιακό στην Αναλογιστική
Επιστήμη και από το London Business School με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά.
Είναι Μέλος του Ινστιτούτου Αναλογιστών (ΡΙΑ) του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και
Endeavor Global Entrepreneur.
Με τον συνιδρυτή της Hellas Direct Αλέξη Πανταζή τιμήθηκαν ως Επιχειρηματίες της Χρονιάς στα υψηλού κύρους βραβεία ΕΥ Entrepreneur Of The YearTM Cyprus 2022.
Αλέξης Πανταζής
Ο Αλέξης Πανταζής είναι Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Direct, μιας digital, full-stack ασφαλιστικής εταιρίας που βασίζεται στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Hellas Direct ιδρύθηκε το 2012 και σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε ασφαλιστικές αγορές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, εξυπηρετώντας πάνω από 1,3 εκατομμύρια πελάτες με εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ. Διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής στην Goldman Sachs, σύμβουλος στρατηγικής στην Boston Consulting Group, ενώ έχει εργαστεί για τη Miramax Films στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Credit Suisse First Boston.
Ο Αλέξης αποφοίτησε με πτυχίο BA(Hons)/MA(Cantab) στα Οικονομικά από το
Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι κάτοχος ΜΒΑ από τη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Είναι υπότροφος Fulbright και British Chevening, υπότροφος Robert & Diane Levy, Endeavor Global Entrepreneur και Board member της Endeavor Greece.
Με τον συνιδρυτή της Hellas Direct Αιμίλιο Μάρκου τιμήθηκαν ως Επιχειρηματίες της Χρονιάς στα υψηλού κύρους βραβεία ΕΥ Entrepreneur Of The YearTM Cyprus 2022.
Δρ. Τάσος Κουνούδης
Ο Δρ. Τάσος Κουνούδης είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της κυπριακής εταιρείας τεχνολογίας SignalGeneriX, που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό́ και κατασκευή́ πρωτοποριακών ηλεκτρονικών προϊόντων βασισμένων σε τεχνολογίες ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και τηλεπικοινωνίων.
Ίδρυσε το 2021 το Cyprus Defence Industry Cluster που περιλαμβάνει 30 καινοτόμες Κυπριακές εταιρείες. Η συμβολή́ του αντικατοπτρίζεται στις έξι στρατηγικές πολιτικές που ανακοινωθήκαν το 2024 από́ τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας την ενίσχυση της άμυνας, της οικονομίας και την αυτάρκειας της Ε.Φ. Ως Πρόεδρος του συνδέσμου υπέγραψε συνεργασίες με τους συνδέσμους αμυντικής βιομηχανίας Γαλλίας και Ελλάδας.
Το 2022 έγινε ο πρώτος Κύπριος επιχειρηματίας που τιμήθηκε με το Alumni Entrepreneur Award από́ το Imperial College London. Επιπλέον, έχει διακριθεί με τα βραβεία Entrepreneur of the Year Award & National Champion, ‘Manolis Christofides’ Award και το Cyprus Quality Leader Award.
Είναι μέλος του Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας και του διοικητικού́ συμβουλίου του European Association of Research & Technology Organisations. Προεδρεύει στον Κυπριακό́ Σύνδεσμο Εταιρειών Ερευνάς & Καινοτομίας και στο Cyprus Defence Industry Cluster. Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια του ΕΒΕΛ Λεμεσού́, του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτιλιακής Τεχνολογίας CMMI.
Αδάμος Σεραφείδης
Ο Άδαμος Σεραφείδης είναι Ιδρυτής και CEO του Ομίλου Fameline Holding, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου επιχειρηματικού ομίλου με ηγετική παρουσία στη ναυτιλία, τη βιομηχανία, την τεχνολογία και άλλους τομείς. Σπούδασε στη Γερμανία και ζει με την οικογένεια του στη Λεμεσό.
Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ξεκίνησε το 1989, με όραμα, αφοσίωση και σκληρή δουλειά, δημιουργώντας σταδιακά έναν πολυδιάστατο οργανισμό με περισσότερες από 140 εταιρείες, 550 εργαζομένους και γραφεία σε 17 χώρες.
Με διορατικότητα και στρατηγική σκέψη, έχει καθοδηγήσει τον Όμιλο Fameline Holding στην ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών με πρωτοπόρες διεθνείς εταιρείες, ενισχύοντας τη διεθνή του επιρροή και διευρύνοντας τις δραστηριότητές του σε νέες αγορές.
Η ανθρωποκεντρική εταιρική κουλτούρα αποτελεί θεμέλιο της φιλοσοφίας του, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και υποστήριξη των εργαζομένων, στη διατήρηση ενός υγιούς και δυναμικού εργασιακού περιβάλλοντος και στη διαρκή εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ο ίδιος πιστεύει ότι η επιτυχία βασίζεται στους ανθρώπους, προάγοντας αξίες όπως η ομαδικότητα, η καινοτομία και η ακεραιότητα.
Ο κύριος Σεραφείδης είναι Ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Χέρι με Χέρι", που στηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ανδρέας Θεοφάνους
O Ανδρέας Θεοφάνους γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου το 1976 στη Λεμεσό όπου και διαμένει, με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Εργάστηκε ως Senior Business Consultant στην εταιρία Cypronetwork Consultancy Group και από το 2003 μέχρι σήμερα είναι CEO στην εταιρία Blue Pharmacies Public Ltd. Κατέχει επίσης από το 2007 την θέση του CEO και στην εταιρία Iama Pharmaceutical Ltd. Παράλληλα από το 2023 μέχρι σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Συνεταιριστικών Αποθηκών Φαρμάκων. Στο παρελθόν διετέλεσε για 2 θητείες Πρόεδρος της Λέσχης Λάϊον Αμμοχώστου.
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, με πτυχίο Στατιστικής και Ασφαλιστικής. Κατέχει μεταπτυχιακό στην Οικονομική Διαχείριση Εταιριών από το Bedfordshire University και συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια που αφορούν τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμακευτικών και καταναλωτικών προϊόντων.
Μετά από εκπόνηση επιχειρηματικού πλάνου και υπό τις οδηγίες του το 2015 εφαρμόστηκαν διαδικασίες και εγκαταστάθηκαν ρομποτικά σύστημα στις εταιρίες Blue Pharmacies Public Ltd και Iama Pharmaceutical Ltd. Για πρώτη φορά στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμακευτικών και καταναλωτικών προϊόντων στην Κύπρο γίνεται το 2015 εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων τεχνολογίας ΑΙ. Αυτή η προσπάθεια επισφραγίζεται το 2021 με το βραβείο Gold Cyprus Supply Chain & Operations awards.
Οι επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την σταδιακή αναβάθμιση των συστημάτων αυτοματισμού, καταλήγοντας με ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα AI που αποτελείται από 4 Rowa Vmax και 2 A-frame SSI Schaffer.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Δρ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου
Ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηγεωργίου, προσωρινός Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι κλινικός νευρολόγος. Διετέλεσε καθηγητής Νευρολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι αριστούχος απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και του Columbia της Νέας Υόρκης.
Οργάνωσε και διευθύνει την μοναδική στην Κύπρο τριτοβάθμια Νευρολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Έχει εκλεγεί σαν το πρώτο τακτικό μέλος και πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Το 2016 έγινε Overseas Fellow του Royal Society of Medicine London.
Είναι ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της μελέτης HELIAD. Μέλος του International Multiple Sclerosis Genetics Consortium και του Genetic Epidemiology of Parkinson Disease. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του EURLSSG και ιδρυτικό μέλος του χρηματοδοτούμενου προγράμματος EUROMAC.
Έχει συμβάλει στην ανίχνευση της γενετικής βάσης πολλαπλών σπάνιων και συχνών νευρολογικών παθήσεων και στην αναγνώριση νέου νοσήματος παρεγκεφαλιδικής αταξίας.
Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αριθμεί πάνω από 350 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά.
Από το 2019 ανέλαβε αφιλοκερδώς σαν Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων του ΓεΣΥ.
Δρ. Τάσσος Κ. Κυριακίδης
Ο Τάσσος Κ. Κυριακίδης, ολοκλήρωσε το B.Sc. το 1993 στο Τμήμα Biochemistry του UCLA και το διδακτορικό στο Πανεπιστημίο του Γεϊλ στο Τμήμα Επιδημιολογίας Μεταδοτικών Ασθενειών το 1999.
Είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή́ Δημόσιας Υγειάς του Γεϊλ. Συνεργάζεται σε ερευνητικά έργα όπου συμβουλεύει και κατευθύνει τη μεθοδολογία, τις διαδικασίες, τη διαχείριση δεδομένων και τη στατιστική́ ανάλυση για ερευνητικά́ πρωτοκόλλα.
Είναι Διευθυντής στο Κέντρο Κλινικών Μελετών του Τμήματος Υποθέσεων Βετεράνων σε μελέτες γύρω από τη θεραπεία HIV/AIDS και τη χειρουργική́ επέμβαση για PTSD. Επιβλέπει τις δραστηριότητες σε πέντε μελέτες και ένα Πρόγραμμα Ογκολογίας με έμφαση στον καρκίνο του πνεύμονα σε 112 ιατρικά κέντρα.
Είναι προτείνων καθηγητής/ερευνητής για την ίδρυση του Κέντρου/Ινστιτούτου για την Ελιά́, τα προϊόντα της και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη και πλανητική́ υγειά. Από το 2018 διατελεί συμπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμποσίου του Γεϊλ για το Ελαιόλαδο και την Υγεία. Είναι ο κύριος ερευνητής πρότασης για την αξιολόγηση των οφελών των επιτραπέζιων ελιών σε καρδιαγγειακούς δείκτες και συνεργάτης σε τρία ερευνητικά́ προγράμματα για τα οφέλη και επιπτώσεις του ελαιόλαδου στην νόσο Αλζχάιμερ, στο μικροβίωμα και στην αθλητική́ επίδοση.
Δρ. Μιχάλης Μαυροβουνιώτης
Ο Δρ. Μιχάλης Μαυροβουνιώτης είναι ο Συντονιστής του Τμήματος Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων στο Κέντρο Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τιμήθηκε με το βραβείο της Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευφυών αλγορίθμων Υπολογιστικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο την επίλυση πολύπλοκων και δυναμικών προβλημάτων βελτιστοποίησης σε εφαρμογές Επιχειρησιακής Έρευνας. Τον τελευταίο χρόνο, μαζί με την ερευνητική του ομάδα, έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα που αφορούν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Τηλεπισκόπηση Γης, στη Γεωπληροφορική και στις Τεχνολογίες Διαστήματος. Διαθέτοντας πάνω από δέκα χρόνια ερευνητικής εμπειρίας και περισσότερες από 70 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, έχει καταφέρει να συμπεριληφθεί στους περίφημους καταλόγους του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 κατατάχθηκε 6ος παγκοσμίως στην ειδικότητα «Ant Colony Optimization Algorithms», εδραιώνοντας τη θέση του μεταξύ των διακεκριμένων επιστημόνων του κλάδου της Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
Τα τελευταία χρόνια, προεδρεύει της διεθνούς επιτροπής «IEEE Task Force on Evolutionary Computation in Dynamic and Uncertain Environments», συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στoυς τομείς της εξειδίκευσής του
Δρ. Χριστόδουλος Ξυναρής
Ο Καθηγητής Χριστόδουλος Ξυναρής είναι Διευθυντής των Ερευνών στο Ινστιτούτο Φαρμακολογικών Ερευνών Mario Negri στο Μιλάνο, ένα από τα μεγαλύτερα μη κερδοσκοπικά ερευνητικά ιδρύματα του είδους του στον κόσμο, και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναγέννησης Οργάνων. Έχει λάβει διεπιστημονική εκπαίδευση σε διάφορα υψηλού κύρους ιδρύματα, εστιάζοντας στα βλαστoκύτταρα και την αναγεννητική ιατρική, καθώς και στις στρατηγικές και τη διαχείριση της καινοτομίας.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών για την αναγέννηση των νεφρών και της καρδιάς μέσω της χρήσης βλαστικών κυττάρων και της ρύθμισης των αναπτυξιακών διαδικασιών. Έχει ιδρύσει και διαχειρίζεται μία μη κυβερνητική οργάνωση, έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους που ζουν σε κοινότητες, καθώς και ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα τόσο στην Ιταλία όσο και σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Επίσης διδάσκει και ηγείται της έρευνας στα βλαστικά κύτταρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Καθηγητής Ξυναρής έχει συγγράψει και συνυπογράψει πολλά άρθρα, επισκοπήσεις και βιβλία στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, έχει δώσει διαλέξεις σε κορυφαία πανεπιστήμια και έχει λάβει πολλές υποτροφίες και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Το 2016, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην επιστήμη και την κοινωνία.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανδρέας Γεωργίου
Οι τηλεοπτικές σειρές του Ανδρέα Γεωργίου βρίσκονται για χρόνια τώρα στην κορυφή της τηλεθέασης. Καταγράφει τη μία μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία μετά την άλλη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 18 Απριλίου του 1982 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στο νησί μας όταν ήταν έξι ετών.
Η αρχή της πορείας του στα καλλιτεχνικά δρώμενα έγινε το 2008 όταν βγήκε πρώτος στο ριάλιτι Dream Show – The Theatre στην τηλεόραση του Alpha, με οικοδεσπότη τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Έκτοτε έχει διαγράψει μια ομολογουμένως ζηλευτή πορεία, τόσο ως σκηνοθέτης και ηθοποιός όσο και ως σεναριογράφος και παραγωγός.
«Famagusta», «Μπρούσκο», «8 Λέξεις», «Η γη της Ελιάς» και «Τατουάζ» «Το Βάλς με 12 θεούς» και «Στους 31 δρόμους» είναι μόνο μερικές από τις δουλειές του που δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για περίπτωση καλλιτέχνη με χρυσό χέρι. Να σημειωθεί πως η δημοφιλής σειρά που έγραψε για την Αμμόχωστο είναι από τις ελάχιστες ελληνόφωνες παραγωγές που τη χρονιά που πέρασε έχουν κατορθώσει να περάσουν το κατώφλι του Netflix.
Αντώνης Κατσαρής
Ο Αντώνης Κατσαρής γεννήθηκε το 1943 και μεγάλωσε στη Γιαλουσα. Σπούδασε ηθοποιός στην Αθήνα και εργάστηκε εκεί για τρία χρόνια με τους δασκάλους του στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.
Επέστρεψε στην Κύπρο και η πρώτη του δουλειά ήταν στο ΡΙΚ και στο θεατράκι του. Αργότερα εργάστηκε στον ΘΟΚ για αρκετά χρόνια. Το 1980 επέστρεψε στην Αθήνα για δέκα χρόνια, σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Έπειτά επέστρεψε στην Κύπρο και στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας για δύο ταινίες, ‘’Τα σημάδια της νύχτας’’ του Πάνου Κοκκινοπουλου και ‘’Το κόκκινο γαρύφαλλο’’ του Βασίλη Βαφεα. Από τον ΘΟΚ του απονεμήθηκε το βραβείο ερμηνείας στο έργο ‘’Η νέα τάξη πραγμάτων’’ καθώς και βραβείο ΘΟΚ για την προσφορά του στο θέατρο. Επίσης του απονεμήθηκε το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς του Τεύκρου Ανθια και Θεοδόση Πιερίδη. Με την ταινία του Μαρίνου Καρτικκη «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας» που προβλήθηκε σε διάφορες χώρες σε Φεστιβάλ Ταινιών χαμηλού κόστους του δόθηκε από οχτώ χώρες το βραβείο Best Actor.
Izel Seylani
O Izel Seylani γεννήθηκε στην Κύπρο το 1990. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με θέμα “Το Θέατρο στην Εκπαίδευση”, μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με θέμα “Θέατρο και Περφόρμανς” και είναι απόφοιτος υποκριτικής του Κρατικού Κονσερβατορίου στην Τουρκία.
Έχει συμμετάσχει σε 25 θεατρικές παραστάσεις και 6 ταινίες. Τα τελευταία εννέα χρόνια έχει μόνιμη συνεργασία ως ηθοποιός με το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος ηθοποιός που συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στις παραστάσεις Αριστοφάνης τόσος δα και Οιδίπους Τύρρανος, και με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση Φώτα της Πόλης ως Τσάρλι Τσάπλιν.
Έχει ταξιδέψει με τη δουλειά του ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας στην Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισραήλ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιράν και Τουρκία.
Του έχει απονεμηθεί το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού έξι φορές. Στην Τουρκία για τη δουλειά του στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», και για τις ταινίες «The Delivery» της Doğuş Özokutan και «Haftasonu» του Talat Gökdemir στο Πουέρτο Ρίκο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Κύπρο.
Έχει επίσης βραβευθεί με το Βραβείο Πολιτισμού 2024 του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου
Προκόπης Αγαθοκλέους
Ο Προκόπης Αγαθοκλέους γεννήθηκε το 1987 και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο από το 2008 στον κινηματογράφο από το 2013 και στην τηλεόραση από το 2014.
Συνεργάστηκε για σειρά ετών με το Εθνικό Θέατρο και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το 2015 συναντήθηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου για την παγκόσμια περιοδεία του έργου «Still Life», το οποίο παρουσιάστηκε σε δεκάδες θέατρα και φεστιβάλ σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.
Το καλοκαίρι του 2017 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το Θέατρο Άττις για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Τον Νοέμβριο του 2020 του απονεμήθηκε το βραβείο του νέου δημιουργού της χρονιάς, στα βραβεία ΘΟΚ για την ερμηνεία του ως «Ριχάρδος Γ΄» στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Το 2022 υποδύθηκε τον Τσάρλι Τσάπλιν στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας στα «Φώτα της Πόλης», ρόλος που υποδύεται και στο Belgrade Drama Theater, λαμβάνοντας και στις δύο χώρες διθυραμβικές κριτικές.
Αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στην σειρά «Άγιος Παΐσιος». Η συμμετοχή του στη σειρά ήταν μια από τις πιο έντονες εμπειρίες της καριέρας του.
ΑΘΛΗΤΗΣ
Παύλος Κοντίδης
O ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1990. Είναι ο μοναδικός Κύπριος κάτοχος Ολυμπιακών Μεταλλίων, και μάλιστα δύο, αφού στέφθηκε αργυρός Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα τόσο στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012».
Είναι back-to-back Παγκόσμιος Πρωταθλητής τόσο στους Άνδρες (2017, 2018) όσο και τους Νέους (2007, 2008), αλλά και δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης (2018, 2022). Το 2018 αναδείχθηκε Rolex World Sailor of the Year. Έχει κατακτήσει πάνω από δέκα μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα και Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ιστιοπλόους της γενιάς του παγκοσμίως, ενώ αξιοποιεί τις εμπειρίες και τις επιτυχίες του για να εμπνεύσει τη νέα γενιά της Κύπρου και να βοηθήσει νεαρούς αθλητές/τριες του τόπου μας.
Στα εννέα του χρόνια έτρεξε για πρώτη φορά στη θάλασσα. Στο παγκύπριο εφηβικό πρωτάθλημα Laser το 2003 πήρε την πρώτη του νίκη. Σε ηλικία 15 ετών συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια κατάταξη των Laser, ως Νο541 του κόσμου, ενώ σε ηλικία 18 ετών μπήκε για πρώτη φορά στην 100άδα (Νο96).
Μάριος Γεωργίου
Ο Μάριος Γεωργίου γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1997 στη Λεμεσό και ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική από την ηλικία των πέντε ετών. Η πρώτη μεγάλη διάκριση ήταν η πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2016, χρονιά που ήταν και αρχή της ανόδου της καριέρας του.
Στους παράλληλους ζυγούς ήταν δεύτερος και στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ, το 2019. Επίσης έχει κερδίσει μετάλλια στους Αγώνες Κοινοπολιτείας το 2018 και το 2022 καθώς και στους Αγώνες των Μικρών Κρατών της Ευρώπης, το 2015.
Το 2018 και έπειτα αναδείχθηκε κοινοπολιτειακός πρωταθλητής, Μεσογειακός πρωταθλητής και ευρωπαϊκός πρωταθλητής πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες σε μεγάλους αγώνες.
Μέχρι στιγμής έχει λάβει μέρος σε τρεις ολυμπιάδες και η μεγαλύτερη του διάκριση ήταν τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς το 2024 κατατάχθηκε εκτός στους Ολυμπιακούς του Παρισιού στο μονόζυγο.
Συνολικά έχει κατακτήσει επτά ευρωπαϊκά μεταλλεία, δύο χρυσά, δύο αργυρά και τρία χάλκινα. Επίσης έχει κατακτήσει επτά Κοινοπολιτειακά μεταλλεία, δύο χρυσά μετάλλια και πέντε χάλκινα μετάλλια. Και η συγκομιδή του από τους Μεσογειακούς Αγώνες είναι αξιοσημείωτη. Έχει μέχρι στιγμής κατακτήσει έξι μεσογειακά μετάλλια, τρία χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και δύο χάλκινα.
Μίλαν Τραϊκοβιτς
Ο Μίλαν Τράικοβιτς γεννήθηκε στις 17.03.1992. Είναι αθλητής στίβου στο αγώνισμα των 110μ εμποδίων.
Ο Τράικοβιτς μεγάλωσε στην σερβική πόλη Σουρντούλιτσα, αλλά μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Κύπρο σε ηλικία εννέα ετών λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, προκρίθηκε στον τελικό των 110 μέτρων εμπόδια με χρόνους 13,41 δευτερόλεπτα και 13,31 στους ημιτελικούς. Με αυτήν την πρόκριση, ο Τράικοβιτς έγινε ο πρώτος Κύπριος αθλητής που προκρίθηκε σε αυτό το αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Μίλαν Τράικοβιτς εκπροσωπώντας την Κύπρο στον τελικό των 110 μέτρων εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Οι προσωπικές του επιδόσεις είναι 13,25 δευτερόλεπτα στα 110 μέτρα εμπόδια (0,0 μ/s, Λονδίνο 2017) και 7,51 δευτερόλεπτα στα 60 μέτρα εμπόδια (Μπέρμιγχαμ, 2018). Και οι δύο είναι τρέχοντα εθνικά ρεκόρ.
Το 2024 προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Γλασκώβη όπου κατετάγη 8ος και το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έφτασε μέχρι τον ημιτελικό όπου έχασε τη πρόκριση για μια θέση και κατετάγη 9ος.
Ιωσήφ Κεσίδης
Ο Ιωσήφ Κεσίδης γεννήθηκε το 2005 και έγινε το 2024 Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων στη σφυροβολία.
Κατέκτησε την πρώτη μεγάλη διάκρισή του πριν ακόμη κλείσει τα 17 του χρόνια με το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στη Γαλλία το 2022. Ακολούθησε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στους κάτω των 18 ετών στο Ισραήλ, επίσης το 2022. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά κατετάγη τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στους κάτω των 20 ετών στην Κολομβία. Το 2023 έλαβε αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στους κάτω των 20 ετών στο Ισραήλ.
Τον Αύγουστο του 2024 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφυροβολία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών στο Περού, με 82,80μ., που ήταν η κορυφαία επίδοση στο 2024 στον κόσμο με την 6κιλη σφύρα και η 6η καλύτερη όλων των εποχών.
Τον Μάρτιο του 2024 είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων στη Λεϊρία, στην κατηγορία κάτω των 23 ετών, με την αντρική σφύρα, με 70,63μ.
Ψηφίστηκε στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων Έφηβων στην Ευρώπη στο 2024, σύμφωνα με την ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου.
Μέσα στο 2024, η κατέρριψε το παγκύπριο ρεκόρ εφήβων με την 6κιλη σφύρα, με 82,80μ. και το παγκύπριο ρεκόρ εφήβων με την αντρική σφύρα (7,26κ.) με 72,23μ.
Ηλίας Χαραλάμπους
Ο Ηλίας Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1980 στη Νότια Αφρική, αλλά έζησε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Υπήρξε διεθνής ποδοσφαιριστής και από το 2017 υπηρετεί το άθλημα από το πόστο του προπονητή.
Σε μικρή ηλικία εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Ομόνοιας, την οποία υπηρέτησε ως αριστερός μπακ για εννέα χρόνια (σε δύο διαφορετικές περιόδους). Κατέγραψε 177 συμμετοχές και 11 γκολ, ενώ πανηγύρισε συνολικά εννέα τίτλους. Στο μεσοδιάστημα αγωνίστηκε τρία χρόνια στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα φόρεσε τη φανέλα των Καρλσρούη, Βασλούι, Λεβαδειακού, Αλκής, Δόξας, ενώ κρέμασε τα παπούτσια ως παίκτης της ΑΕΚ.
Η ομάδα της Λάρνακας του έδωσε την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός προπονητής, διετέλεσε και υπηρεσιακός. Η πρώτη του δουλειά ήταν στον πάγκο του Εθνικού Άχνας και ακολούθησε η παρουσία του στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου.
Το Μάρτιο του 2023 ανέλαβε τα ηνία της Στεάουα Βουκουρεστίου, γράφοντας τα όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου. Πέρσι οδήγησε τον ιστορικό σύλλογο στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από μια δεκαετία, ακολούθως στη League Phase του Europa League. Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο κορυφαίος προπονητής στη Ρουμανία.