
Man of the Year Awards
2019

Βραβευθέντες
1] MANAGER / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Αντώνης Πολεμίτης
2] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Αντώνης Αντωνίου
3] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Γιώργης Τσουρής
4] ΑΘΛΗΤΗΣ
Μίλαν Τραίκοβιτς
5] ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
Μιχαλάκης Ζαμπέλας
6] LIFETIME ACHIEVEMENT
Μάρκος Παγδατής
7] MAN OF THE YEAR
Μάρκος Τράγκολας
Υποψηφιότητες
MANAGER / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ
Ο Νίκος Μεσολογγίτης έχει σπουδάσει MIS (Management Information Systems). Έχει εργαστεί για 20 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως πωλητής ηλεκτρονικών υπολογιστών και έπειτα ως γενικός διευθυντής μηχανογραφήσεων αλλά και τηλεπικοινωνιών για να καταλήξει να δημιουργήσει μια πετυχημένη εταιρεία γυαλιών, την OJO Sunglasses. Η φιλοσοφία της OJO Sunglasses θέλει τον κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία να νιώθει και να εκφράζεται σαν ιδιοκτήτης όχι μόνο του καταστήματος στο οποίο εργάζεται αλλά όλων των καταστημάτων OJO. Η εταιρεία σήμερα με τη μέθοδο της δικαιοχρησίας διαθέτει 32 καταστήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία, η Ρουμανία, η Μάλτα και ο Λίβανος. Το όραμα της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του 2020 να έχει 100 καταστήματα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα με ηλιοφάνεια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΟΠΠΟΣ
Ο Δημήτρης Ζόππος σπούδασε οικονομικά στο
University of Cambridge και δημόσια διοίκηση
στο Harvard Kennedy School.
Με σταδιοδρομία 25 χρόνων στον τομέα της
τεχνολογίας είναι έμπειρος επιχειρηματίας
και επενδυτής. Ο κος Ζόππος είναι
συνιδρυτής σε νεοφυείς επιχειρήσεις,
συμπεριλαμβανομένων των GF-X, onefinestay
και Klevio καθώς και επενδυτής
σε περισσότερες από 25 νεοσύστατες
επιχειρήσεις ενώ είναι εταίρος σε επενδυτικά
ταμεία τεχνολογίας.
Ο Δημήτρης Ζόππος εργάστηκε ως σύμβουλος
επιχειρήσεων στην McKinsey&Co στο Λονδίνο
και είναι συνιδρυτής του νεοσύστατου
επενδυτικού ταμείου για την Κύπρο 33East.
Στόχος του 33East είναι τόσο να παρέχει
χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις
στο νησί όσο και να προάγει την οικονομική
ανάπτυξη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΜΟΝΤΑΝΗΣ
Ο Σταύρος Καραμοντάνης προσχώρησε στον όμιλο εταιρειών Καραμοντάνη το φθινόπωρο του 1992, μετά την αποφοίτησή του από το Whitmore School of Business & Economics, και το 1996 έγινε Brand Manager για προώθηση μιας νέας ετικέτας πισινών. Το 1999 δημιούργησε ένα νέο τμήμα εντός της εταιρείας για την προώθηση συστημάτων οικιακού αυτοματισμού, ενώ το 2002 έγινε εμπορικός διευθυντής του Ομίλου και άρχισε να εργάζεται για την υλοποίηση του έργου της Μαρίνας της Αγίας Νάπας. Όταν η Κύπρος εισήλθε στον ενεργειακό τομέα και δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες, δημιούργησε με επιτυχία μια εφοδιαστική εταιρεία με έδρα τη Μάλτα, τη Medserve Cyprus, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παροχή υπηρεσιών logistics και υποστήριξης σε πετρελαϊκές εταιρείες όπως ο ιταλικός γίγαντας ENI. Το 2012 διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του M.M. Μακρόνησος Μαρίνα Λτδ και υπέγραψε πεντηκονταετή σύμβαση παραχώρησης με την Κυπριακή Κυβέρνηση για την υλοποίηση της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Το 2013 έγινε διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΤΣΑΛΗΣ
Ο διακεκριμένος Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής είναι ένας παγκοσμίου φήμης γενετιστής, ερευνητής, τεχνοκράτης και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ηγηθεί και διευθύνει με μεγάλη επιτυχία οργανισμούς στον δημόσιο, ημικρατικό και ιδιωτικό τομέα από το 1993. Tο 2011 ίδρυσε και διευθύνει την NIPD Genetics, την πρώτη εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Κύπρο, η οποία είναι σήμερα διεθνώς γνωστή για την παραγωγή έρευνας, ανάπτυξης και παροχής καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει καταθέσει είκοσι διεθνείς πατέντες και έχει αναπτύξει δεκάδες καινοτόμους τεχνολογίες και γενετικές υπηρεσίες. Το 2019 ανέπτυξε και παρείχε για πρώτη φορά παγκοσμίως το καινοτόμο τεστ με την ονομασία VERAgene, το οποίο είναι το πρώτο γενετικό τεστ προγεννητικού ελέγχου για πέραν από εκατό δέκα γενετικές ασθένειες που κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά. Επιπρόσθετα, την ίδια χρονιά ανέπτυξε και παρείχε τριάντα μία καινοτόμους ογκολογικές εξετάσεις στην παγκόσμια αγορά με την ονομασία PreSENTIA και ForeSENTIA για κληρονομικούς και σωματικούς καρκίνους.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΕΜΙΤΗΣ
Ο Αντώνης Πολεμίτης είναι ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου καθώς επίσης και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της EDEX και του UNICAF. Έχει εμπειρία δύο δεκαετιών στη διαχείριση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ανάπτυξης λογισμικού στη Νέα Υόρκη, ως κύριος διαχειριστής και εταίρος της Ledra Capital, της ACG Capital και της Oliver Wyman. Είχε επίσης αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της κορυφαίας πρωτοβουλίας Ψηφιακού Νομίσματος / Blockchain από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, διδάσκει το πρώτο πανεπιστημιακό πρόγραμμα για τα κρυπτονομίσματα στον κόσμο και αναφέρεται ως εμπειρογνώμονας από περιοδικά όπως Wall Street Journal και Wired. Είναι κάτοχος MBA από το Harvard Business School, από όπου αποφοίτησε με την υψηλότερη διάκριση ως Baker Scholar, και B.Sc. στις Διεθνείς Σπουδές, τη Λογιστική και τα Πληροφοριακά Συστήματα Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, από όπου αποφοίτησε με την υψηλότερη διάκριση ως Wells και Chancellor’s Scholar.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
ΤΟΝΙ ΚΟΥΖΑΡΙΔΗΣ
Ο Τόνι Κουζαρίδης είναι καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Gurdon και διευθυντής του Ινστιτούτου Milner Therapeutics. Ο Κύπριος καθηγητής έχει εκπονήσει αξιόλογη έρευνα για την τροποποίηση της χρωματίνης και τον ρόλο της στον μεταγραφικό έλεγχο και τον καρκίνο, αποδεικνύοντας τις σχέσεις μεταξύ επιγενετικών τροποποιήσεων και καρκίνου. Το 2017, ως επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στη Βρετανία, ανακάλυψε ότι η απενεργοποίηση ενός γονιδίου καταστρέφει τα κύτταρα με οξεία μυελογενή λευχαιμία, χωρίς να προξενεί βλάβη στα μη λευχαιμικά κύτταρα του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι διανοίγονται προοπτικές για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου που θα στοχεύει στο συγκεκριμένο γονίδιο (METTL3). Η υπό τον καθηγητή Κουζαρίδη ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το εν λόγω γονίδιο παίζει κρίσιμο ρόλο για την επιβίωση των κυττάρων με οξεία μυελογενή λευχαιμία.
ΚΡΙΣ ΤΟΥΜΑΖΟΥ
Ο καθηγητής Μηχανολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, Κρις Τουμάζου, ειδικεύεται στον σχεδιασμό βιοϊατρικών κυκλωμάτων. Είναι, μεταξύ άλλων, ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και ιδρυτής δύο επιτυχημένων εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού (Toumaz Technology και DNA Electronics). Μάλιστα, το 1994 υπήρξε ο νεότερος καθηγητής που προσελήφθη στο Imperial College, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Διακρίνεται για τον καινοτόμο σχεδιασμό ενσωματωμένων κυκλωμάτων και τεχνολογίας σιλικόνης σε συσκευές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας, πράγμα που τον καθιστά εξέχον μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των ιατρικών μηχανικών. Η έρευνα του καθηγητή Τουμάζου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία κοχλιακών εμφυτευμάτων, ενός τεχνητού παγκρέατος για διαβητικούς τύπου 1, ασύρματων οθονών για τη λειτουργία της καρδιάς πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς και την επινόηση ενός έξυπνου νευρωνικού διεγέρτη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μέχρι τώρα έχει δημοσιεύσει πάνω από 750 ερευνητικές εργασίες, ενώ κατέχει πέραν των 50 ευρεσιτεχνιών.
ΜΑΡΙΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Ο Μάριος Αβρααμίδης είναι καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου διδάσκει μαθήματα που αφορούν στη Γνωστική και Πειραματική Ψυχολογία, τη μνήμη, την προσοχή και την αντίληψη. Είναι, επίσης, ιδρυτής και πρόεδρος του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών (RISE). Με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωστική και Πειραματική Ψυχολογία στις ΗΠΑ, ο καθηγητής Αβρααμίδης εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός επιστήμονας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη χωρική γνώση και συγκεκριμένα στο πώς οι άνθρωποι κωδικοποιούν και διατηρούν στη μνήμη τους πληροφορίες για τις θέσεις των αντικειμένων στον χώρο καθώς και το πώς χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για την εκτέλεση έργων όπως ο προσανατολισμός και η πλοήγηση στο περιβάλλον. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από πολλές ερευνητικές επιχορηγήσεις, όπως αυτήν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).
ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
O Μάριος Πολυκάρπου γεννήθηκε στο Καϊμακλί το 1962. Μετά από πολυετή καριέρα στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Κύπρο το 2001 ως πρώτο ακαδημαϊκό μέλος και Πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2008 ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας «Κοίος», όπου τώρα εργοδοτούνται πάνω από 130 ερευνητές. Ο Μάριος Πολυκάρπου είναι παγκοσμίως γνωστός για την έρευνά του στους τομείς των ευφυών συστημάτων, νευρωνικών δικτύων και αυτοματοποίησης, όπου έχει δημοσιεύσει 7 βιβλία, 350 άρθρα και 6 ευρεσιτεχνίες. Έχει βραβευθεί με το IEEE Neural Networks Pioneer Award, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο βραβείο στο τομέα των νευρωνικών δικτύων. Έχει εκλεγεί ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του IEEE Computational Intelligence Society και του European Control Association. Ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου ήταν ο πρώτος Κύπριος που έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το European Research Council (ERC) Advanced Grant.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο καθηγητής Αντωνίου απέκτησε διδακτορικό στη Γενετική Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 2001. Το 2017 προήχθη στη θέση του καθηγητή Πρόβλεψης του Κινδύνου Καρκίνου στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα του καθηγητή Αντωνίου επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών στατιστικής μοντελοποίησης για την αντιμετώπιση κλινικών ζητημάτων, καθώς και στην ανάπτυξη εργαλείων πρόβλεψης κινδύνου που χρησιμοποιούνται στην κλινική πρακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Αντωνίου και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που μπορεί να προβλέψει έγκαιρα τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Η μέθοδος συνδυάζει εκατοντάδες γενετικούς δείκτες (περίπου 300 γονίδια) με το οικογενειακό ιστορικό και άλλες πληροφορίες, όπως το βάρος της γυναίκας και ο τρόπος ζωής της, για να κάνει την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση του μελλοντικού κινδύνου. Εκτός από τον μαστό, το τεστ μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο και για καρκίνο των ωοθηκών.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΣΟΥΡΗΣ
Ο Γιωργής Τσουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1986. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Διετέλεσε επίσης μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων για 5 χρόνια. Εργάστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας σε 18 παραγωγές, καθώς και σε 6 παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Το καλοκαίρι του 2016 συμμετείχε για έβδομη φορά στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου, στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Ο Αλαβροστοισειώτης» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου για το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πειραιώς 260). Έχει ιδρύσει την εταιρεία Θεάτρου MA NON TROPPO. Ως τραγουδιστής πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική παράσταση του Γιώργου Θεοφάνους «Τραγουδώ το νησί μου» η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και τον Φεβρουάριο του 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Καμένα τοστ και καλημέρες». Συμμετείχε και στην ταινία του Κώστα Χαραλάμπους «Luger».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στη Λάρνακα, παιδί προσφυγικής οικογένειας από την Αμμόχωστο. Η χορογράφος Αντιγόνη Τασουρή στάθηκε αρωγός του στα πρώτα του βήματα, όταν εκπροσώπησε την Κύπρο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Junior Eurovision, σε ηλικία 11 ετών. Μαθητής ακόμα παρακολούθησε μαθήματα χορού στο Laine Theatre Arts στο Λονδίνο με πλήρη υποτροφία. Μετά την αποφοίτησή του συμμετείχε στο χορευτικό σχήμα του «Mamma Mia», που ανέβηκε στο Novello Theatre στο West End του Λονδίνου. Συμμετείχε επίσης στο «Grease», στο World Trade Centre στο Dubai, στο μιούζικαλ «Annie» στο Piccadilly Theatre στο West End του Λονδίνου και στο μιούζικαλ «An Officer and a Gentleman» που έκανε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιλέχθηκε ως πρωταγωνιστής του μιούζικαλ για τη ζωή της Gloria Estefan, «On Your Feet».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΛΛΑΠΑΪΣΙΩΤΗΣ
Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που ζει και δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη εδώ και 25 χρόνια. Από μικρός ανακάλυψε το ταλέντο του στη ζωγραφική, αν και στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε στον οικονομικό τομέα. Παρ’ όλα, γρήγορα αποφάσισε να ενδώσει στο πάθος του για δημιουργία και πήγε στη Νέα Υόρκη το 1995, όπου σπούδασε στο Parsons School of Design. Αρχικά, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της μόδας, συνεργαζόμενος -μεταξύ άλλων- με τον Alexander McQueen και την Donna Karan. Αργότερα, μεταπήδησε στον χώρο της μουσικής, γράφοντας τραγούδια για ονόματα όπως η Lara Fabian και κτίζοντας συνεργασίες με γνωστά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μετά από χρόνια επιτυχημένης πορείας στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης το 2019 αποφάσισε να πραγματοποιήσει στην Κύπρο την πρώτη του προσωπική έκθεση ζωγραφικής υπό τον τίτλο «Beyond & Sexual Orientation», η οποία πραγματεύεται θέματα όπως η συμπεριφορά της κοινωνίας σε άτομα με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα και η ανισότητα των φύλων.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ
Ιδρυτής του Eraclis Papachristou Architects, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας το 1995. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αρχιτεκτονικό Σχέδιο στο University College London (Bartlett). Αφότου εργάστηκε για δύο χρόνια σε άλλη εταιρεία, το 1998 ίδρυσε τη δική του και από τότε έχει αναλάβει μια πλειάδα από εργασίες που τον κατέστησαν έναν από τους δυνατότερους του είδους του στο νησί. Κτήριά του έχουν βραβευτεί ουκ ολίγες φορές, βρέθηκε αρκετές φορές υποψήφιος για το Mies van der Rohe Prize και εκπροσώπησε πολλές φορές την Κύπρο στην Biennale Βενετίας. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δουλειές του είναι το UniHALLS και το UniHALLS Trinity, που αδιαμφισβήτητα συνέβαλαν στο να αλλάξει ριζικά το αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Λευκωσίας.
ΑΘΛΗΤΗΣ
ΜΙΛΑΝ ΤΡΑΪΚΟΒΙΤΣ
Εντός του 2019 ο Μίλαν Τραίκοβιτς κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, κάνοντας αίσθηση στην Ευρώπη, με την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 60 μέτρων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη. Κορυφαία επιτυχία και για τον κυπριακό αθλητισμό γενικότερα, αφού αποτελεί το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο σε διοργάνωση κλειστού στίβου. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Ντόχα, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς προκρίθηκε στον τελικό των 110 μέτρων με εμπόδια, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόκρισή του για την Ολυμπιάδα του Τόκιο, τερματίζοντας στον τελικό στην όγδοη θέση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΕΛΛΗΣ
Στις 30 περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Απόστολος Παρέλλης σημείωσε μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες στην καριέρα του, συμμετέχοντας στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στην Ντόχα. Αγωνιζόμενος στον τελικό της δισκοβολίας κατέγραψε μια τριπλή επιτυχία. Ρίχνοντας τον δίσκο του στα 66 μέτρα και 32 εκατοστά, κατετάγη πέμπτος αθλητής στον κόσμο, κατέρριψε το δικό του παγκύπριο ρεκόρ (65,69 το προηγούμενο) και την ίδια ώρα εξασφάλισε το όριο της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Για τον Απόστολο Παρέλλη ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που πετύχαινε επίδοση πάνω από τα 66 μέτρα. Με την εξασφάλιση ολυμπιακού ορίου ο Απόστολος Παρέλλης θα λάβει μέρος για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τις Ολυμπιάδες στο Λονδίνο και στο Ρίο.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Για άλλη μια χρονιά ο Μάριος Γεωργίου διατηρήθηκε σε καλό επίπεδο επιδόσεων στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του 2019. Έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση και την παρουσία του στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο το 2020, ο Κύπριος αθλητής της γυμναστικής κατέκτησε, αρχικά, τον περασμένο Απρίλιο το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο σύνθετο ατομικό, επιβεβαιώνοντας στη συνέχεια την καλή αγωνιστική του κατάσταση με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ τον περασμένο Ιούνιο. Τον Οκτώβριο, αν και αγωνίστηκε με πρόβλημα τραυματισμού, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής της Στουτγκάρδης, εξασφάλισε την πρόκρισή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες για δεύτερη φορά στην καριέρα του.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Τον περασμένο Μάιο ο Ανδρέας Μακρής έγινε ο τρίτος στη σειρά Κύπριος αθλητής και δεύτερος από το άθλημα της σκοποβολής ο οποίος εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα του Τόκιο. Συμμετοχή η οποία ήρθε με πανηγυρικό τρόπο αφού μετά από μια συγκλονιστική διεκδίκηση της πρωτιάς στον τελικό του τραπ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας, ο 28χρονος Κύπριος σκοπευτής επικράτησε σε shoot – off αγώνα του Άγγλου Κόουαρτ Χόλεϊ. Για τον Ανδρέα Μακρή, η επιτυχία του περασμένου Μάη αποτελεί τη μεγαλύτερη της καριέρας του, μετά την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Μάλτα.